dilluns, 12 de febrer del 2018

Tot el que la filosofia et pot ensenyar...

...però has de tenir curiositat, inquietud i ganes d'aprendre. Tot el que la filosofia et pot ensenyar serà una secció amb articles més que posts en aquest blog, amb l'esperança que l'exercici diari de la docència de la filosofia en la secundària obligatòria i postobligatòria no ofegui sinó que esperoni la reflexió sobre aquesta mateixa tasca, sobre les condicions en què ha de portar-se a terme, sobre la filosofia mateixa i, com si no, sobretot el que et pot ensenyar. 
Sí, "et" pot ensenyar: a tu, qui potser llegeixes passivament i vius no saps ben bé perquè ni com si t'atures a pensar a una mica. Coses de la vida que la filosofia, fidel sempre a si mateixa, et dirá a la cara, tant si vols com si no. Si fuigs, trobarà la manera. Aquestes entrades són, per descomptat, una provocació. No en sabem de fer filosofia sense provocar. Som hereus de Nietzsche, tot i que no tan explossius. 

Malgrat els ídols de la tribu que va identificar Francis Bacon, els cultes del nostre temps no són gaire diferents als que es van trobar els primers filòsofs. Si la filosofia continua tenint sentint és perquè no triomfa mai allà on intenta simplement existir, sense arrels que no siguin flotants i sense vent de la història al qual no s'abandoni. 

Per si voleu un avanç, una pista per saber per on anirem, llegiu aquesta entrevista a Manuel Cruz, filòsof:

Para mí no hay temas filosóficos y no filosóficos sino que hay un tratamiento filosófico de un tema. Y cualquier cuestión en principio es susceptible de reflexión. 

Comencem, ja. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Gràcies per la teva participació al nostre blog!